Moja radosna twórczość :) Zamiast nudnej jajecznicy z patelni robię sobie czasem smaczną zapiekankę. Można do niej włożyć wiele różnych rzeczy. Prócz szynki, pieczarek, cebuli, można użyć papryki, cukinii, tartego czosnku, pomidora, szpinaku, podgotowanej fasolki szparagowej lub brokułu, w zależności od tego na co ma się ochotę – oczywiście nie wszystko na raz ;) Jeśli ktoś lubi i nie boi się o linię, może dodać trochę tartego sera. Proporcje składników można zmieniać.
Składniki :
- 2 jajka
- 3 dag poszatkowanej cebuli
- 9 dag pokrojonych w małe kawałki pieczarek
- 7 dag szynki (u mnie pierś wędzona z kurczaka)
- ulubione przyprawy, dziś w moim przypadku : pół łyżeczki słodkiej papryki, granulowanego czosnku, jarzynki/warzywka oraz ćwierć łyżeczki chili i curry
Potrzebne będą :
- forma do pieczenia / naczynie żaroodporne – w moim przypadku niedużej wielkości foremka do pieczenia tarty
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Nastawiłam piekarnik elektryczny na 200 stopni. W czasie gdy się nagrzewał formę wyłożyłam 1 kawałkiem papieru do pieczenia. Na spód położyłam plastry szynki. W miseczce dobrze zmieszałam ze sobą cebulę, pieczarki, jajka i przyprawy. Masę wylałam na szynkę. Zapiekałam w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut – czas może się różnić od wielkości użytej foremki oraz od wagowej ilości dodatków (może to być 15 minut, a także 25) – należy sprawdzić czy jajko się ścięło.
Szynkę można pokroić w małe kawałeczki i dodać do masy zamiast położenia na spód – co kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz