Bardzo ubolewam nad faktem, iż producent znowu ma nasz kraj za totalne zad*** i nie daje nam prawdziwego wyboru - starczy spojrzeć na wiki o lodach Magnum : w kraju dostępna wersja klasyczna, biała, almond, gold, od tego sezonu też double chocolate... to mała część wszystkich smaków, które Magnum zrobił. Prócz tego dostępne były/są m.in. :
dark
double caramel i double chocolate
miętowy
czekoladowy/kakaowy w białej czekoladzie, waniliowy? w truskawkowej, 2 inne wersje z drobnymi orzechami w polewie - lecz lody w masie mają też wzorek z jakiegoś sosu (1 z nich to peppermint), w ciemniejszej czekoladzie z sosem wiśniowym?
wersje temptation - karmelowa i czekoladowa
pomarańczowy
myan mistica
truskawkowy w białej czekoladzie
jogurt fresh - chyba coś z truskawką/wiśnią? w ciemnej czekoladzie
rożek almond
"roladki" caramel&nuts i wanilia-czekolada-orzech laskowy
chocolate truffle
ecuador dark i ghana
wersja sandwich
mleczny nugat
Wersja mini dostępna w 5 opcjach - klasycznej (opisywana) oraz :
double caramel + double chocolate
truskawkowe lub migdałowe
klasyczne + almond + miętowe
klasyczne + dark + miętowe
irish cream + limoncello
Jednak dość biadolenia, że chciałabym spróbować temptation, double caramel i double chocolate, truskawkowego w białej i chocolate truffle... :)
Klasyczny mini magnum to : odtworzone mleko odtłuszczone, cukier, masło kakaowe, miazga kakaowa, tłuszcz roślinny, mleko pełne w proszku, syrop g-f, serwatka, tłuszcz mleczny, syrop glukozowy, emulgatory - e471, e476, lecytyny sojowe, stabilizatory e410, e412 i e407, kawałki wanili, aromaty, barwnik e160a. Wersja almond ma ponadto migdały i mleko odtłuszczone w proszku zamiast pełnego. Biały natomiast nie ma miazgi kakaowej, a ma jak klasyczny mleko pełne w proszku. Co ogromnie cieszy - lody mają w sobie prawdziwą wanilię, co widać w czasie jedzenia. W smaku również SĄ waniliowe :)
Przez to, iż jest to wersja mini - proporcjonalnie jest więcej czekoladowej polewy, co przekłada się na wyższą kaloryczność przekąski. Zwyczajne wielkości mają 260 i 280 kcal (migdałowa więcej) - za 120 ml, minisy natomiast odpowiednio po 170 i 180 za 60 ml. Z tego co widzę - najciężczy był biały, a migdałowy najlżejszy, ciekawe.
Klasyczny : białko 2, węglowodany 16 (cukry 15), tłuszcz 11 (nasycony 8), błonnik 0,8 = w sztuce. Biały 2, 17 (16), 10 (7) i mniej niż 0,5. A migdałowy 2,5, 16 (15), 12 (7), 0,5.
Ułożone w pudełku.
White
Oblany pyszną, przepyszną i chrupiącą białą czekoladą o waniliowym posmaku. Sam lód konkretnie tłustawy, śmietanowy w konsystencji i niesamowicie waniliowy w smaku...
Almond
Classic
Czekolada mleczna, jakby mniej słodka od tej z wersji migdałowej, strasznie gruba, bardzo mocno chrupiąca, błoga. Wnętrze w konsystencji j.w., mi wydało się mniej waniliowe, ale to już chyba wina przesłodzenia (był to trzeci lód pod rząd).
Nie wiem który najlepszy - każdy na swój sposób cudowny (mimo tych tłuszczy roślinnych). W białym - waniliowość, w migdałowym - mleczność czekolady i ogromne kawałki orzechów, a w klasycznym - chrupkość i grubość czekolady.
Ocena : 6/6
Kaloryczność : 170 kcal/szt. classic oraz biały, 180 kcal/szt. w migdałowym
Zakupione : Carrefour
Cena : 11,49 zł
ten jogurt fresh kupiłem w biedronce, polecam naprawdę pyszny
OdpowiedzUsuńWiem -> http://tarayene.blogspot.com/2011/06/lody-magnum-yoghurt-fresh-algida.html
OdpowiedzUsuńhehe niczym nie można ciebie zaskoczyć ;D
OdpowiedzUsuń