wtorek, 15 marca 2011
Jogurt o smaku poziomkowym Joguś, Krasnystaw
Hm. Krasnystaw bardzo chce, abym się na niego obraziła - dostarczając mi do zjedzenia takie jogurty :( A obrażać się na niego nie chcę, bo ma dobre maślanki, dobre serki Seruś, nietuzinkowe smaki jogurtów.
Białko 2,3% (mało), węglowodany 13,5% (normalnie), tłuszcz 2,5% (średnio). Wielkość - 150 g. Niestety jogurt jest wybitnie "o smaku", a nie owocowy, szkoda. Smak poziomkowy składa się z : mleko, cukier, truskawki 6,6%, syrop g-f z pszenicy, skrobia mod. kukurydziana, poziomki 0,15%, koncentrat soku z buraka, aromaty, substancje zagęszczające - pektyny, pektyna, barwniki - karminy, kurkumina, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych. Jeśli jogurt poziomkowy ma w sobie aż tyle truskawek, a tylko domieszkę poziomek - nie świadczy to o nim dobrze. Cukier, skrobia, syrop, pektyny... dobrze, że wśród barwników nie ma koszenili, za to jest aromatyczny burak, karminy, kurkumina... Ech.
Kolor - lekko buraczany właśnie. Poziomki (owoce) mają nieco inny kolor niż truskawki, bardziej różowy, co oddali za pomocą buraka właśnie i ww. barwników. Konsystencja zawodzi - jogurt nawet zaraz po wyjęciu z lodówki jest dość rzadki i to mimo pięknych zagęstników, coś jak zagęszczone pektyną, słodzone, aromatyzowane aromatem owocowym mleko. Kawałków owoców się tu nie doświadczy, mimo iż na % jest ich dużo - po prostu producent wie, że konsument jogurtu poziomkowego nie chce wyłowić w czasie jedzenia kawałka truskawki, dlatego zapobiegliwie wszystko (bez jakiś drobinek - choć to może była akurat poziomka?) przemielił. Plus na szczęście (?) taki, że smak jogurtu nie był taki zły - może nie czysto poziomkowy, ale muszę przyznać, że dało się go odróżnić - poziomka, nie żurawina/porzeczka/czereśnia/truskawka. Nie-kwaśnawy, słodki - ale nie za słodki.
Nie dla koneserów, ale można zjeść. Jogurt broni się niską ceną w sklepie, przytulnym opakowaniem. Polecić to bym specjalnie nie polecała, ale odradzać nie będę.
Ocena : 4/6
Kaloryczność : 86 kcal/100 g, 129 kcal/opak. 150 g
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz