niedziela, 13 marca 2011

Serek homogenizowany waniliowy Gratka, Danone

Coś, czego oficjalnie nie ma :D Ani na stronie Danone, ani w samym internecie (google -> serek Gratka). Jem go już drugi raz :)
Białko 5,8%, węglowodany 13,9%, tłuszcz 3%. Twaróg odtłuszczony, śmietanka, wsad waniliowy (woda, cukier, syrop g-f, naturalny aromat waniliowy, barwnik - luteina), cukier, skrobia mod., żelatyna wieprzowa. Szkoda, że ma też syrop, skrobię, żelatynę... ale za niską cenę nie można mieć idealnej jakości ;)
Ocenić go mogę jako normalny, dobry, waniliowy serek. Bardzo smaczny, tani, odpowiednio jak na serek gęsty. Nieprzesłodzony. Nie czuć żelatyny ze składu - jest tak takie Danio. Niezbyt tłusty. Subtelny smak wanilii. Wygodne opakowanie. Barwiony a-karotenem, który jest złotego koloru (nie czerwony b-karoten), przez co serek jest miło jasny i nie podpada pod barwę pomarańczową (jak Joguś waniliowy). Po prostu dobry.
Minusem może być mniejsza gramatura opakowania - tylko 120 g (Danio waniliowe ma 150); jednak Danonkiem to to nie jest ;)
Dzięki takim produktom "przepraszam się" ze smakiem waniliowym, który swego czasu na długie lata wypadł z mojego menu.


Ocena : 5,5/6
Kaloryczność : 106 kcal/100 g, 127 kcal/opakowanie 120 g

1 komentarz:

  1. Mmmmm, dziś po raz pierwszy zauważyłam w sklepie ten serek! Kupiłam go, skosztowałam i od razu wpisałam nazwę w wyszukiwarce, żeby dowiedzieć się np. gdzie jeszcze można go kupić. A tu... tak jak piszesz: echo - jedyna strona na jaką trafiłam, to właśnie Twój blog! I w taki właśnie sposób trafiłam po raz pierwszy na ten blog. Myślę, że będę często tu zaglądać, bo moje zwyczaje kulinarne są chyba podobne do Twoich i chętnie wypróbuję jakieś polecane przez Ciebie produkty :) Pozdrawiam, Paulina

    OdpowiedzUsuń