piątek, 22 lipca 2011

Serek śmietankowy w plastrach Capresi pomidorowy, Warmia

Pisałam o smaku tzatziki. Zależało mi również na smaku nr 2.
Serek śmietankowy, koncentrat pomidorowy w proszku 2,5%, żelatyna, e 407, 410 i 412, sól, płatki pomidorowe, przyprawy. W 100 g : 272 kcal, 9,3% białka, 4,8% węglowodanów i aż 24% tłuszczu. Opakowanie to 150 g, 8 plastrów, czyli 1 plaster to 51 kcal.
Przyjemnie czerwony kolor serka, lecz nie jednolity, jak sugerowałby obrazek na opakowaniu. Ponownie trzeba uważać na temperaturę przechowywania, zjadać od razu z lodówki. Trzymany w temperaturze pokojowej (na chlebie) robi się bardzo rozpadający się, zaczyna się świecić - tak już po prostu śmietankowy serek ma. Kwestia smaku - naprawdę pomidorowy. Jakby wmieszali w niego pastę pomidorową. Nie koncentrat, nie świeże pomidory, nie suszone, lecz właśnie taką pastę pomidorową, w konwencji smaku, jaki ma Almette pomidorowy. Może to zasługa dodania koncentratu do serka śmietankowego, że tworzy się taki smak? Nie znam się. Płatki pomidorowe w serku dodają mu uroku i dodatkowego smaku. Serek bardzo mi smakował. Delikatniejszy od tzatzików, mniej nudny od ziołowego, idealny do letnich klimatów, nie słony, nie słodki, nie mdły. Po prostu super :>

Ocena : 5,5/6
Kaloryczność : 272 kcal/100 g, 51 kcal/plaster
Zakupione : Piotr i Paweł
Cena : 3,99 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz